Neuro therapie: Effectieve behandeling voor hersenen (2024)

Neurofeedback is een nieuwe en effectieve neuro therapie. Het helpt de hersenen beter te laten werken. Dit heet ook neurobiofeedback, breintraining of EEG biofeedback.

Als de hersengolven niet goed werken, kan dat problemen geven. Dit kan leiden tot burn-out, slaapproblematiek, depressie en ADHD/ADD.

Met neurotherapie of hersengolftraining wordt de breinoptimalisatie gestimuleerd. Dit maakt de hersenen weer goed werken. Dit gebeurt door de hersenen belonen voor het maken van goede neurofysiologische patronen.

Kerninzichten

  • Neurofeedback is een effectieve behandelmethode voor een breed scala aan hersengerelateerde aandoeningen.
  • De therapie traint de hersengolven in balans via operante conditionering met visuele en auditieve feedback.
  • Neurofeedback kan worden ingezet voor zowel kinderen als volwassenen met diverse klachten.
  • De behandelingen zijn pijnloos en richten zich op het herstellen van de oorzaak, niet alleen de symptomen.
  • Neurofeedback bij De Breinkliniek behaalt een indrukwekkend succespercentage van 95%.

Wat is neurofeedback therapie?

Neurofeedback, ook wel neurobiofeedback of hersengolftraining genoemd, helpt bij diverse aandoeningen zoals burn-out en ADHD. Het is een non-invasieve methode. Het traint de hersengolven door visuele en auditieve feedback.

QEEG-metingen laten de hersengolven zien. Elektrodes op het hoofd meten de golven. Zo maakt men een persoonlijk behandelplan.

De duur van de behandeling hangt af van de klachten en de leeftijd van de cliënt. Oudere hersenen nodigden langer tijd. Bijwerkingen zijn meestal klein, zoals hoofdpijn of moeheid.

“Neurofeedback kan gezien worden als fysiotherapie voor het brein.”

Neurofeedback werkt zoals medicatie, maar zonder de nadelen. Het helpt de hersenen zelf te herstellen. Zo wegnemen we de disbalans zonder medicatie.

Hoe werkt neurofeedback therapie?

Tijdens een neurofeedback behandeling krijgt de cliënt direct feedback. Dit gebeurt op basis van de gemeten hersenactiviteit. De cliënt speelt een game of kijkt een film, terwijl het beeld of geluid wordt beïnvloed door de hersengolven.

De cliënt leert onbewust de gewenste hersenactiviteit te activeren. Dit is een soort operante conditionering. Ongepaste hersengolven worden ‘gestraft’ en goede ‘beloond’.

De neurofeedback therapie gebruikt een EEG biofeedback systeem. Sensoren op het hoofd van de cliënt meten de hersenactiviteit. Ze vertalen deze in visuele of auditieve feedback.

De cliënt leert door deze directe koppeling om de juiste breintraining aan te sturen.

Neurofeedback statistiekenResultaten
Slagingspercentage bij De Breinkliniek95%
Gemiddeld aantal sessies met LORETA Z Score methode15
Gemiddeld aantal sessies met 2 of 4 losse sensoren30-40
Effectiviteitsbeleving door patiënten95% ervaart het als effectief

De resultaten van neurofeedback blijven permanent. Het is zoals fietsen leren, je verliest het nooit. Slechts 5% van de mensen reageert niet goed op de therapie. Dit merkt men meestal na 8 behandelingen.

“Neurofeedback ontstond in de jaren 50 met onderzoek door Dr. Joe Kamiya en Dr. Barry Sterman aan de Universiteit van California.”

Neurofeedback is een veelbelovende behandeling voor aandachtsstoornissen en slaapproblemen. In 2018 is het erkend als effectief voor kinderen met ADHD.

Onze werkwijze met sw-LORETA Z Score methode

Bij De Breinkliniek gebruiken we de nieuwste sw-LORETA Z Score methode. Deze techniek komt uit de Verenigde Staten. Het helpt ons om het brein op een diepgaande manier te trainen.

4D-training met 19 EEG-sensoren

We gebruiken een EEG-kapje met 19 sensoren. Dit is voor zowel de eerste meting als tijdens de behandelingen. Zo trainen we 4D in het brein en bieden een effectievere neurofeedback.

Betere resultaten met 50% minder sessies

Deze technologie zorgt ervoor dat we met de sw-LORETA Z Score methode 50% minder sessies nodig hebben. Cliënten zien sneller de positieve effecten van deze therapie.

Kenmerksw-LORETA Z ScoreStandaard Neurofeedback
Aantal sensoren192 of 4
Gemiddeld aantal sessies1530-40
Effectiviteit50% minder sessies nodigStandaard

“Met de sw-LORETA Z Score methode bereiken we met 50% minder sessies een beter resultaat dan andere neurofeedbacktechnieken.”

Andere vormen van neurofeedback

Er zijn drie veelgebruikte methoden in Nederland. De Zengar of neuroptimal methode is erg populair. Hier geven therapeuten één type behandeling zonder voormeting.

Andere methoden gebruiken een volledig EEG-kapje en trainen met 2 of 4 losse sensoren. Dit heet oppervlakte trainingen. Deze methoden hebben vaak 30 tot 40 behandelingen nodig voor resultaten.

Neurofeedback is goed voor ADHD en ADD bij volwassenen en kinderen. Het kan helpen om medicatie af te bouwen. De meeste mensen voelen zich na een behandeling gewoon vermoeid.

BehandelduurFrequentieKostenVergoeding
Circa 50 minuten per sessieMeestal 2 sessies per weekAfhankelijk van duur behandelingNiet vanuit basisverzekering, wel via aanvullende verzekering, werkgever, UWV, belastingaftrek of gemeente

Neurofeedback helpt ook bij alcoholisme, astma, autisme, burn-out en suikerziekte. De effectiviteit verschilt per aandoening en persoon. Het wordt echter vaak als veelbelovend gezien.

Hoewel neurofeedback steeds populairder wordt, is het nog omstreden bij sommige psychologen. Ze zijn bang voor wildgroei en kwakzalverij. Wetenschappers nemen het serieus, maar het is geen wondermiddel.

Waar kan ik op letten bij het kiezen van een neurofeedback praktijk?

Bij het kiezen van een neurofeedback praktijk zijn er belangrijke dingen om op te letten. Het is essentieel dat ze een EEG voormeting doen. Dit helpt om de hersenactiviteit te begrijpen.

Je moet ook weten hoeveel sensoren er gebruikt worden. Een volledig EEG-kapje met 19 sensoren geeft een beter beeld van de hersenactiviteit. Dit maakt de neurofeedback praktijk beter in staat om te helpen.

Informeer ook naar het gemiddeld aantal behandelingen dat nodig is. Bij de sw-LORETA Z Score methode zijn 15 sessies vaak genoeg. Bij andere methoden kan het meer zijn, tot 30-40 behandelingen.

AspectAanbeveling
EEG voormetingJa, een EEG voormeting is essentieel
Aantal sensorenMinimaal 19 sensoren voor een volledig EEG-kapje
Aantal behandelingenGemiddeld 15 sessies bij de sw-LORETA Z Score methode

Door deze punten te volgen, zorg je dat je een effectieve neurofeedback behandeling krijgt. Deze behandeling richt zich op de oorzaak van je klachten. Het helpt je hersenactiviteit in balans te brengen.

Voor wie is neuro therapie geschikt?

De meeste psychische problemen komen door hersengolven die niet goed werken. Neurofeedback helpt hiermee. Het is goed voor kinderen en volwassenen met problemen zoals ADHD, burn-out en depressie.

De hersenen leren met neurofeedback een trucje. Ze blijven dat dan ook doen. Het is een goede behandeling voor veel problemen, zoals ADHD, burn-out, depressie, slaapstoornissen en meer.

Neurofeedback voor kinderen en volwassenen

Neurofeedback helpt zowel kinderen als volwassenen. Het maakt de hersenen balans. Dit helpt tegen veel problemen.

Deze therapie werkt goed en heeft blijvende effecten.

DoelgroepToepassingsgebieden
KinderenADHD, leerproblemen, autisme, slaapproblemen
VolwassenenBurn-out, depressie, angststoornissen, slaapproblemen

“Neurofeedback is een therapievorm die zeer breed inzetbaar is met zeer goede resultaten.”

Voordelen van neurofeedback therapie

Neurofeedback, ook bekend als EEG-biofeedback, helpt bij hersenproblemen. Het gaat niet om symptomen, maar om de oorzaak. Neurofeedback therapie zet de hersenen weer in balans.

Je leert in de sessies zelf je hersenen te trainen. Dit doe je met visuele en auditieve feedback. Zo verbeteren de klachten en blijven de resultaten lang duren.

  • De oorzaak wordt direct aangepakt, niet symptoombestrijding.
  • Je traint zelf je hersenactiviteit in balans.
  • Het resultaat is blijvend.

Neurofeedback is een krachtige therapie. Het herstelt de balans in de hersenen op een natuurlijke manier. Het is anders dan medicatie, want het leert je brein zichzelf te verbeteren.

“Neurofeedback is gericht op het optimaliseren van de hersenen in plaats van het onderdrukken van symptomen zoals medicatie.”

Neurofeedback bij De Breinkliniek

Bij De Breinkliniek werken gespecialiseerde neurofeedback specialisten samen. Ze hebben verschillende achtergronden en kennis. Ons team heeft experts zoals gezondheidswetenschappers, psychologen, en orthopedagogen.

Samen weten we veel over neurofeedback. Onze therapeuten zijn op de hoogte van de nieuwste technieken. Zo bieden we een volledige behandeling aan onze cliënten.

Achtergrond specialistenAantal
Gezondheidswetenschapper1
Laborant Klinische Neurofysiologe1
Psycholoog1
Bedrijfskunde en MBK/PSBK*1
Re-integratiemedewerker en MBK/PSBK*1
Sport- en bewegingsagoge en MBK/PSBK*1
Praktisch filosoof en vaktherapeut1
Orthopedagoog / onderwijskundige1
GGZ Agoog1
Psychodynamisch, Energetisch en Trauma therapeut1

Ons team heeft 10 neurofeedback specialisten, 1 back-office medewerker, 2 eigenaren en 1 spin in het web. We doen administratie van maandag tot en met donderdag.

Met onze kennis bieden we een effectief neurofeedback programma. We helpen cliënten hun klachten aan te pakken. Ons doel is de balans in het brein te herstellen.

Onze neurofeedback therapeuten

De neurofeedback therapeuten bij De Breinkliniek hebben een gedegen achtergrond. Ze komen uit gezondheidswetenschappen, psychologie, en meer. Ze zijn gespecialiseerd in neurofeedback door een speciale opleiding.

Deze opleiding is nodig omdat Nederlandse opleidingen nog oude technieken gebruiken. We halen onze kennis en expertise uit landen zoals Duitsland en de VS. Zo bieden we de beste neurofeedback behandeling aan.

Neurofeedback helpt bij slaapproblemen, AD(H)D, en meer. Het personeel is opgeleid door Martin Wuttke, een expert uit de VS. Ze blijven hun kennis up-to-date houden met maandelijkse bijscholingen.

TherapeutAchtergrondRegistratie
Drs. Erik van BeuningenKlinische NeuropsychologieNeurofeedback Register Psycholoog bij NIP
Drs. Renske SchuringaKlinische NeurofysiologieNeurofeedback Register Psycholoog bij NIP

De Raad van Toezicht van het Neurotherapie Centrum Hilversum bestaat uit experts. Ze zijn aangesloten bij verschillende gezondheidsorganisaties.

“Neurofeedback wordt weliswaar als intensief beschouwd, maar niet als complex of zwaarmoedig door veel mensen.”

Behaalde resultaten met neuro therapie

Bij De Breinkliniek slagen maar liefst 95% van de cliënten met neurofeedback behandelingen. Dit komt door een zorgvuldige intake. We zien of klachten door hersenactiviteit komen. De resultaten zijn soms heel goed, soms gemiddeld.

Na de behandeling zien we dat mensen zich beter voelen. Hun hersenen passen zich aan. Dit laat zien dat neurofeedback een blijvende effect heeft.

CliëntSymptomenBehandelingResultaat
GerardOnverklaarbare pijn22 sessiesPijnverlichting en gedragsverandering
SanderDepressie en angst25 sessiesAfname van depressie en angst, verbeterde slaap
BiancaChronische vermoeidheid20 sessiesMinder vermoeidheid, minder misselijkheid
MoniqueMigraine10 sessiesMigraine-vrij en teruggewonnen levenskwaliteit

“De behandeling was voor mij een echt leven veranderend. Ik voel me eindelijk weer gelukkig en kan mezelf zijn.”

– Gerard

Neuro therapie in Nijmegen, Arnhem, Tiel en Den Bosch

Bij [https://www.newmindcenters.com/neurofeedback-therapie/] De Breinkliniek liggen we in Wamel, tussen Gelderland en Brabant. Vanuit Nijmegen, Arnhem, Tiel en Den Bosch is het makkelijk hier te komen. We helpen mensen met neurofeedback therapie voor problemen zoals burn-out en ADHD.

Onze sw-LORETA Z Score methode gebruikt een EEG-kapje met 19 sensoren. Dit helpt ons om de hersenen in 4D te trainen. Zo hebben we 50% minder sessies nodig dan andere methoden. En de resultaten blijven lang bestaan.

“95% van onze cliënten gaat met resultaat de deur uit.”

Onze ligging in Wamel maakt ons de beste neurofeedback praktijk voor mensen uit Nijmegen, Arnhem, Tiel en Den Bosch. Kom eens kijken bij onze hoge succespercentages en onze ervaren specialisten.

Wat is ADD en hoe behandel je het?

ADD staat voor Attention Deficit Disorder. Het is een stoornis die de aandacht, concentratie en impulsbeheersing beïnvloedt. Het kan voorkomen bij kinderen en volwassenen. De symptomen zijn onder andere aandachtproblemen, concentratieproblemen, onrust en snel afleiden.

Neurofeedback is een behandelmethode voor ADD. Het helpt de hersenactiviteit te verbeteren en hersengebieden te verbinden. Studies tonen dat neurofeedback bij 75% van de mensen met ADD en ADHD effectief is.

Neurofeedback is een goede keuze als je niet wilt medicatie gebruiken. Het heeft geen bijwerkingen en de resultaten blijven lang aanwezig. In 75% van de gevallen vermindert neurofeedback de klachten bij mensen met ADD of ADHD.

Voordelen van neurofeedback bij ADDResultaten van neurofeedback
  • Gericht op de oorzaak, niet symptoombestrijding
  • Geen bijwerkingen
  • Blijvende resultaten
  • 75% effectiviteit bij ADD en ADHD
  • Duidelijke afname van klachten in 75% van de gevallen
  • Vergelijkbare effecten als medicatie, zonder bijwerkingen

Naast neurofeedback zijn er andere behandelingen zoals psycho-educatie en cognitieve gedragstherapie. Ook vaardigheidstraining en ondersteuning bij impulsbeheersing zijn nuttig. Het is belangrijk een persoonlijk behandelplan te maken dat past bij de behoeften van de cliënt.

“Neurofeedback biedt een effectieve, medicatievrije aanpak voor ADD die langdurige resultaten oplevert.”

Gezonde hersenen met de juiste balans

De juiste hersenbalans vinden is heel belangrijk nu. We hebben veel prikkels en hoge verwachtingen. Dit maakt het brein soms moe. Een gezond brein heeft de juiste balans in zijn hersengolven. Zo kunnen de hersengebieden goed met elkaar praten. Neurofeedback helpt om deze balans te herstellen.

Een goede hersenbalans is erg belangrijk voor ons welzijn. Te veel of te weinig activiteit in de hersenen kan problemen veroorzaken. Met neurofeedback leren we onze hersengolven gezond te reguleren. Dit helpt ons in balans te blijven.

  1. Neurofatigue kan leiden tot intense moeheid.
  2. Mensen met hersenletsel herstellen slechter van vermoeidheid.
  3. Goede balans is belangrijk om vermoeidheid te voorkomen.
StatistiekWaarde
Dagenergie na hersenletsel2 tot 4 uur per dag
Hersteltijd na inspanningMeer dan normaal
Invloed op gezinsleven, werk en sociale interactiesSignificant

Een gezond brein is essentieel voor ons welzijn. Door de juiste balans in onze hersengolven te vinden, verminderen we klachten en functioneren we beter.

“Het bewaken van persoonlijke grenzen kan leiden tot begrip van de omgeving en zelfbehoud.”

Ondersteuning bij gezond hersenmanagement

Professionele hulp kan nodig zijn om terug te keren naar activiteiten zoals sporten. Het is belangrijk om plezier te hebben in activiteiten. Het delen van informatie over vermoeidheid kan begrip en ondersteuning bieden.

Het gelukkige kinderbrein

Kinderen kunnen soms bang zijn, zich afsluiten of boos uitbarsten. Dit komt door een disbalans in hun hersengolven. Gelukkig kan neurofeedback helpen om dit te veranderen.

Neurofeedback helpt kinderen om met hun emoties om te gaan. Ze worden beter tot bloei komen en meer van het leven genieten. Het is belangrijk dat kinderbreinen gezond zijn voor een goede emotieregulatie.

“Neurofeedback heeft mijn kind echt geholpen om beter met zijn emoties om te gaan. Hij is veel rustiger en gelukkiger geworden.”

Kinderen kunnen hun hersenen makkelijk aanpassen. Dit heet neuroplasticiteit. Neurofeedback helpt kinderen om de juiste verbindingen in hun brein te maken. Zo kunnen ze beter omgaan met prikkels en emoties.

Kinderen moeten op jonge leeftijd de juiste prikkels krijgen. Ze hebben voedingsstoffen, beweging en zintuiglijke prikkels nodig. Neurofeedback helpt kinderen om hun kinderbrein in balans te brengen. Zo leiden ze een gelukkiger en gezonder leven.

Conclusie

Neurofeedback is een nieuwe manier om psychische en neurologische klachten aan te pakken. Het brengt de hersenactiviteit in balans. In plaats van alleen de symptomen te behandelen, leert de cliënt zelf hoe hij zijn hersenen beter kan gebruiken.

Deze methode heeft een hoge slagingskans en de resultaten blijven lang aanwezig. Neurofeedback is een sterke behandeling voor mensen met hersenproblemen.

Neurofeedback geeft de cliënt de controle over zijn hersenactiviteit. Dit betekent minder medicatie en geen ingrepen. Het resultaat is een betere gezondheid en een hoger gevoel van welbevinden.

Neurofeedback is een krachtige behandeling voor psychische en neurologische problemen. Het helpt niet alleen de symptomen, maar ook de oorzaak aan te pakken. Dit maakt het een goede keuze voor mensen met hersenproblemen.

FAQ

Wat is neurofeedback therapie?

Neurofeedback helpt mensen met problemen zoals burn-out en ADHD. Het maakt de hersengolven balans door visuele en auditieve feedback.

Hoe werkt neurofeedback therapie?

De cliënt krijgt feedback van zijn hersenactiviteit tijdens de behandeling. Dit gebeurt door een film of spel. Zo leert de cliënt zijn hersenen zelf te regelen.

Wat is de werkwijze van De Breinkliniek met de sw-LORETA Z Score methode?

De Breinkliniek gebruikt de sw-LORETA Z Score methode. Ze gebruiken een EEG-kapje met 19 sensoren voor een 4D-training. Dit leidt tot snellere resultaten.

Wat zijn andere vormen van neurofeedback?

Er zijn verschillende neurofeedback methoden, zoals de sw-LORETA Z Score en de Zengar methode. Sommige praktijken gebruiken een volledig EEG-kapje, anderen slechts 2 of 4 sensoren.

Waar kan ik op letten bij het kiezen van een neurofeedback praktijk?

Let op de voormeting, het aantal sensoren en het aantal behandelingen. Dit helpt bij het kiezen van een goede praktijk.

Voor wie is neuro therapie geschikt?

Neurofeedback helpt kinderen en volwassenen met ADHD, burn-out en depressie. Het heeft goede resultaten.

Wat zijn de voordelen van neurofeedback therapie?

Neurofeedback helpt de hersenactiviteit in balans te brengen. Het leert de cliënt zijn hersenen zelf te regelen. De resultaten blijven lang bestaan.

Wat is de expertise van de neurofeedback therapeuten bij De Breinkliniek?

De therapeuten bij De Breinkliniek hebben een brede achtergrond. Ze zijn gespecialiseerd in neurofeedback en bieden effectieve behandelingen.

Wat zijn de behaalde resultaten met neuro therapie bij De Breinkliniek?

95% van de cliënten heeft succes met neurofeedback. Na de behandeling zien ze vaak nog meer vooruitgang.

Wat is ADD en hoe behandel je het met neuro therapie?

ADD beïnvloedt aandacht, concentratie en impulsbeheersing. Neurofeedback helpt door de hersenactiviteit in balans te brengen. Dit verbetert de communicatie tussen hersengebieden.

Neuro therapie: Effectieve behandeling voor hersenen (2024)
Top Articles
T-Mobile Klantenservice - Contact met T-Mobile - Telefoonnummer
Virgin Media Phone Numbers | How to contact Virgin Media
Cecil Burton Funeral Home | Shelby, North Carolina
Hickory Back Pages
19 Awesome Things to Do in Redmond, Oregon
Www Craigslist Com Juneau
Shiftwizard Login Wakemed
One Hour Rosemary Focaccia Bread
SSD an SATA Anschluss bei Futro S920
Premier Double Up For A Buck
Chesapeake Wv Topix
Schuylkill County Firewire
Does Publix Pharmacy Accept Sunshine Health
gameplay:shiny_pokemon_and_luck [PokéRogue Wiki]
Cbs Fantasy Trade Values
Mandy Sacs On BLP Combine And The Vince McMahon Netflix Documentary
Best Conjuration Spell In Skyrim
Traveltalkonline
Nccer Log In
Nancy Pazelt Obituary
Estrella Satánica Emoji
The Quiet Girl Showtimes Near Amc Shirlington 7
Exploring the Northern Michigan Craigslist: Your Gateway to Community and Bargains - Derby Telegraph
Astried Lizhanda
30+ useful Dutch apps for new expats in the Netherlands
Kup telewizor LG OLED lub QNED i zgarnij do... 3000 zł zwrotu na konto! Fantastyczna promocja
102Km To Mph
Zen Leaf New Kensington Menu
Wsbtv Traffic Map
Standard Specification for Annealed or Cold-Worked Austenitic Stainless Steel Sheet, Strip, Plate, and Flat Bar
Seconds Valuable Fun Welcoming Gang Back Andy Griffith's Birthday A Top Wish So A Happy Birthday FZSW A Fabulous Man Kevin Talks About Times From Ten Day Weekend Fun Labor Day Break
Active Parent Aberdeen Ms
Prisma Health Employee Login
Courtney Lynn Playboy
We Tested and Found The Best Weed Killers to Banish Weeds for Good
Mudfin Village Questline
Wlox Jail Docket
Tcc Northeast Library
Upc 044376295592
Briggs And Stratton 125Cc Lawn Mower
Mensenlinq: Overlijdensberichten zoeken in 2024
Rydell on LinkedIn: STARTING TODAY you no longer have to wait in a long line to get your oil…
Molly Leach from Molly’s Artistry Demonstrates Amazing Rings in Acryli
Busted Magazine Columbus Ohio
Eurorack Cases & Skiffs
Flow Free 9X9 Level 4
Jefferson County Ky Pva
Understanding DeFi The Roles, Tools, Risks, and Rewards of -- Alexandra Damsker -- 2024 -- O'Reilly Media -- 9781098120764 -- 79accdb00af9d0f41d97f44fa7970ff1 -- Annas Archive - Biblioteconomia
J&J News Bluefield Wv
Bòlèt New York Soir
Lubbock Avalanche Journal Newspaper Obituaries
Richy Rich Dispensary
Latest Posts
Article information

Author: Chrissy Homenick

Last Updated:

Views: 5933

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Chrissy Homenick

Birthday: 2001-10-22

Address: 611 Kuhn Oval, Feltonbury, NY 02783-3818

Phone: +96619177651654

Job: Mining Representative

Hobby: amateur radio, Sculling, Knife making, Gardening, Watching movies, Gunsmithing, Video gaming

Introduction: My name is Chrissy Homenick, I am a tender, funny, determined, tender, glorious, fancy, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.